Achter de schermen wordt er in de nok van het Kielzog in Hoogezand de al wekenlang hard gewerkt aan het opzetten van een gratis nieuw festival met de rare titel MifMiG. Wat is dat nou weer?

MifMiG is de afkorting van Maak & Inspiratie Festival Midden Groningen. Die naam zegt al iets meer. Helaas is die naam veel en veel te lang voor webadressen, mailadressen en social media. En dus hebben we gekozen voor de afkorting MifMiG. We hopen dat deze afkorting een begrip wordt in de nieuwe gemeente Midden Groningen.

In dit verhaal leggen we uit waar MifMiG voor staat. Wat kun je straks verwachten op dit festival?

MifMiG… Waar doet je dat aan denken? Waar associeer je de afkorting mee? Hoe blijft MifMiG als een oorwurm in je hoofd hangen?

Spreek MifMiG eens heel snel achter elkaar uit…

Aan welk geluid denk je dan?

Met een beetje fantasie zouden oudere jongeren het geluid van de cartoonserie Roadrunner kunnen herkennen. Miep, miep… Okay, de roadrunner zegt in het Engels beep, beep. Maar de meeste Nederlanders horen miep miep. En als je dan toch geluid aan het verbasteren bent, dan kun je met een beetje fantasie ook mifmig horen.

Road Runner en Wile E. Coyote zijn twee tekenfilmfiguren uit de Looney Tunes/Merrie Melodies-tekenfilms van de Warner Bros. Studios, Road Runner is gebaseerd op een renkoekoek met blauwe veren. De vogel staat bekend om zijn enorme snelheid. In de filmpjes praat Road Runner niet, maar laat wel altijd miep-miep horen als hij op volle snelheid voorbij raast.

Wile E. Coyote (een woordspeling op ‘wily’, het Engelse woord voor ‘sluw’) is een bruine antropomorfe coyote. Wile E. Coyote staat bekend om zijn sluwheid en het smeden van vele plannen, die altijd door stommiteiten of gebrekkige apparatuur mislukken.

De associatie van MifMiG met het geluid van Roadrunner is toevallig en tegelijk fantastisch. De cartoonserie heeft een mooi raakvlak met de makerswereld waar MifMiG op is gebaseerd. De coyote is een maker. Een creatieve uitvinder die constant met de middelen die hem op dat moment ter beschikking staan en de omgeving waar hij zich bevindt apparaten uitvindt waarmee hij de snelle roadrunner kan vangen.

Zoals pioniers en uitvinders dagelijks met de middelen die hen ter beschikking staan nuttige, maar ook zinloze producten en apparaten maken die zij zelf handig vinden. Gewoon omdat ze dat leuk vinden. Of uit passie. Sommige van die uitvindingen of producten brengen het bedrijfsleven op ideeen voor nieuwe producten. Sommige makers houden een succesvol bedrijf of een nieuwe baan aan hun passie over.

MifMiG wordt opgezet door de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren, Biblionet Groningen, Parkmanagement Midden Groningen (PMMiG) en Winkelcentrum De Hooge Meeren.

We willen met MifMiG inwoners van Midden-Groningen laten ervaren hoe enthousiaste pioniers, uitvinders, visionairs, onderwijs en ondernemers werken aan de toekomst van onze regio. Van de wereld.

Wat staat ons te wachten? Welke innovatieve technieken worden er momenteel al toegepast? Wie zijn er in jouw gemeente al enthousiast bezig met de toekomst? We willen alles weten van robotica, artificial intelligence (AI), 3D printing, virtual reality, duurzaam ondernemen, hergebruik van afval, nieuwe opleidingen, slim ondernemen, handige makers.

Zaterdag 9 december wordt de eerste MifMiG gehouden in cultureel centrum het Kielzog en in en rondom winkelcentrum De Hooge Meeren.

We presenteren samen met makers uit de regio interessante inspirerende projecten voor jong en oud. De komende weken zult u op deze site en via de social media kanalen van MifMiG vrijwel dagelijks op de hoogte gehouden worden over de voorbereiding van het festival. We houden een dagboek bij van de stappen die we hebben gezet en maken het programma tot aan 9 december stap voor stap bekend.

We zijn benieuwd naar jullie reacties. Heb je ideeen of opmerkingen? Ben jij een maker die ook graag wil worden toegevoegd aan het programma? Laat het ons weten. We staan open voor input van buiten. MifMiG is nieuw. We kunnen samen met enthousiaste buitenstaanders een fantastisch inspirerend festival ontwikkelen.

Spring naar werkbalk