De kenners leggen bij het initiatief tot een Maak & Innovatie Festival in Midden-Groningen meteen de link naar de Maker Movement en Maker Faires die sinds 2013 vanuit San Francisco de wereld veroveren. In steeds meer steden bundelen makers, hobbyisten, uitvinders, wetenschappers en kunstenaars hun krachten. Samen delen zij hun passie voor het maken van nuttige, handige, intelligente, vrolijke, nutteloze, humorvolle of praktische dingen. Gewoon omdat het leuk is.

Leuk, denk je nu misschien, gewoon een hobbybeurs dus. Een knutselmarkt.

Nou eigenlijk is het veel meer. Een maakmarkt – Maker Faire – gaat veel verder.

Maker Faire is inmiddels een merk. Maker Faire (wiki link, eigen link) wordt door de bedenkers omschreven als “The greatest Show and Tell on Earth. De makers stelen met hun creaties de show. Zijn altijd aanspreekbaar. Wat altijd ontroert is de wil om te delen, om te laten zien wat ze hebben gedaan en te praten over hoe dat ging, welke problemen zij of hij tegenkwam, waar de spullen vandaan komen, welke gereedschappen zijn gebruikt, waar de plannen staan.

E-mailadressen worden uitgewisseld, foto’s genomen video’s gemaakt. Heel genoeglijk en heel vriendelijk. Jonge makers, oude makers, ambachtelijke makers, high tech makers, abracadabra sprekende übernerds maar ook vrolijk breiende dames, krankzinnige maaksel, tot briljante, de wereld veranderende uitvindingen, ploeterende tobbers maar ook fancy startups, alles door elkaar maar gemeen met elkaar de onvoorwaardelijke overgave aan het maken.

MifMiG is (nog) geen Maker Faire

Even voor de goede orde. MifMiG is geen Maker Faire. Nog niet. MifMiG zou als het aan de organisatie ligt wel kunnen uitgroeien tot een Maker Faire zoals die elders in de wereld wordt gehouden.

MifMiG is de aanzet tot iets moois. Een innovatief en creatief festival voor jong en oud waarbij makers, onderwijs, overheid en bedrijfsleven elkaar uitdagen om out of the box te denken en te creëren. Om samen plezier te maken.

Van New York via Tokyo en Berlijn naar Hoogezand

Maker Faires worden meestal in grote steden als San Francisco, Tokyo, New York, Rome, Berlijn en Wenen gehouden. Er zijn al meer dan tweehonderd Maker Faires verspreid over de hele wereld gehouden. Meestal duren deze festivals twee dagen en komen er duizenden bezoekers op af. De bezoekers zijn van alle leeftijden, veel families. Er zijn talloze workshops zeker ook voor kinderen en lezingen gedurende de dagen dat de Maker Faire wordt gehouden.

Een echte Maker Faire wordt georganiseerd met medewerking van Maker Media, gestart onder de vleugels van de uitgever O’Reilly. De licentiestructuur is vergelijkbaar als die van de TED talks.

In Nederland zijn er inmiddels echte Maker Faires geweest in Eindhoven en Enschede. In Groningen is al vijf keer met succes een Maakfestival georganiseerd. En nu is het de beurt aan Hoogezand. Het wordt tijd dat de makersbeweging zich ook in de regio, in de provincie, gaat roeren.

Zaterdag 9 december 2017 is het zo ver. In het centrum van Hoogezand. Verspreid over het Kielzog en winkelcentrum De Hooge Meeren. Mis het niet.

Wil je weten hoe Maker Faires er elders uitzien? We hebben een paar filmpjes voor je.

Maker Faire Robotics & 3D Printing

Maker Faire Eindhoven 2017

Maker Faire Berlijn 2017

 

Spring naar werkbalk